Paasbrunch

Genieten van de Paas brunch zonder aan te komen

Je wilt graag mee met die Paasbrunch maar je bent net lekker bezig met afvallen. Het is natuurlijk hartstikke leuk om alle familieleden weer eens samen te zien, maar het idee van al dat eten en de dag daarna die extra kilo op de weegschaal, daar word je niet vrolijk van. Maak je geen zorgen, lees dit artikel met handige tips door en het komt helemaal goed. Gezellig met je vrienden en/of familie brunchen en toch niet aankomen.

Een brunch is meestal op zo’n tijdstip dat je je ontbijt, lunch en tussendoortje van de ochtend in 1 maaltijd gaat nuttigen. Bedenk hierbij dus wat je tijdens de brunch kunt eten. Mocht je wel gewoon vroeg opstaan of al trek hebben, neem dan een bakje magere yoghurt, zodat je niet met een honger gevoel naar de brunch gaat.

Belangrijk is dat je bewust gaat eten. Bedenk van tevoren wat je gaat nemen (tegenwoordig hebben restaurant vaak de menukaart ook op hun website). Het plannen van je eten voorkomt voor een groot gedeelte dat je toch meer neemt dan je wilt. Je hebt je geest als het ware vast ‘voorbereid’ en dan kom je minder snel in de verleiding om teveel te eten. Neem eventueel, na je laatste broodje die je in gedachten had te nemen, een Smint, pepermuntje of kauwgom. De smaak van mint zorgt er voor dat je trek in eten verdwijnt. Bovendien smaakt het niet lekker als je na een Smint of pepermuntje nog een broodje met zalm of iets anders eet.

Bij Pasen horen eieren en dat mag. Eieren zijn heel gezond en bevatten bovendien maar 75 calorieën per stuk (gekookt). Een ei is rijk aan eiwit, de vitamines A, B11, B12, D, E en de mineralen ijzer, fosfor, kalium, calcium, seleen en zink.

Waar je beter niet teveel van kunt eten is de paas stol. Daar zitten wel veel calorieën in (ongev 155 kcal), met name in de spijs. Kies liever voor een stol zonder spijs of snij de spijs er eventueel (gedeeltelijk) uit. En dan natuurlijk de boter, wees daar voorzichtig mee. Een dikke laag is wel erg lekker, maar niet goed voor je lijn. Denk aan wat je met jezelf hebt afgesproken voordat je ging brunchen. Neem 1 snee van de paas stol en geniet daar bewust van.

Kies voor magere vleeswaren of voor vis, zoals rosbief, fricandeau, achterham, filet americain, rookvlees, kip- of kalkoenfilet en ossenworst. En natuurlijk zalm of tonijn.

Als je bolletjes of luxe broodjes eet, kies dan het liefst bruine pistoletjes of broodjes of kies voor minibroodjes (als je dan toch een slechtere keus neemt). Dit vult beter en langer. Wit brood bevat veel minder vezels en geeft minder lang een verzadigd gevoel. Croissantjes bevatten veel verzadigd vet en voor een croissant kun je ook drie volkoren boterhammen eten, dat vult veel beter en langer. Bedenk dat een pistolet of luxe broodje ongeveer evenveel calorieën bevat als twee boterhammen.

Neem eens een fruitsalade tijdens je paasbrunch. Ook in de restaurants hebben ze tegenwoordig vaak genoeg keuze in vers fruit. Dit is erg gezond en vult bovendien ook nog eens goed.

Let ook op wat je drinkt tijdens de brunch. In drank zit vaak (ongemerkt) veel calorieën, kies voor koffie of thee, een glas karnemelk, halfvolle melk of verse jus d’orange. Wees voorzichtig met alcohol, daar zitten veel calorieën in en bovendien is er na een paar glazen vaak niets meer van je goed geplande brunch over. Alcohol zorgt er namelijk vaak voor dat je makkelijker ‘overstag’ gaat.

Eet rustig aan en stop af en toe met eten. Praat eens gezellig met de rest van je tafelgenoten, leg je bestek neer en wacht gewoon een paar minuten voor je verdergaat met eten. Je zult zien dat je na een tijdje een voldaan gevoel krijgt. Het duurt namelijk 20 minuten voordat je hersenen een seintje naar je maag geven dat je genoeg gegeten hebt.

Geniet van je gezelschap en van het eten. Eet met mes en vork en van een klein bordje. Dit is ook handig als je een lopend buffet treft tijdens de brunch. Je kunt gezellig een paar keer meelopen naar het buffet, voor de slanke en gezonde producten kiezen en als je een kleine portie per keer neemt is er niets aan de hand.

Klaar met eten? Ga met het hele gezelschap naar buiten. Maak een lekker lange wandeling in het bos, de duinen of het park. Lekker kletsen met zijn allen en zonder dat je het in de gaten hebt wordt het teveel aan eten er weer (gedeeltelijk) afgewandeld. Iedereen is weer lekker uitgewaaid en doordat je elke keer weer naast iemand anders loopt, ontstaan vaak de leukste gesprekken.

Wellicht overbodig, maar wees zuinig met de chocolade eieren. Deze zitten natuurlijk boordevol calorieën (1 eitje 39 kcal) (de paashaas bijna 1000 kcal), suiker, en verzadigd vet. Niet echt handig als je gewicht wilt verliezen.

Kortom: Als je goed voorbereid bent en de tips volgt uit dit artikel hoef je niet aan te komen. Gezellig betekent namelijk niet wat je eet, maar dat je samen bent. Je kunt gewoon gezellig met je vrienden of familie genieten van een Paas brunch. Je hebt het zelf in de hand wat je gaat eten. Wat je niet zelf in de hand hebt, is het weer. Hopelijk zijn de weergoden ons gunstig gezind tijdens deze dagen, ook met het oog op de wandeling die bij de tips staat ;). Ik wens je in ieder geval hele fijne en ‘slanke’ Paasdagen.  Succes!