11 Mei wandelen Bargerveen #summerproef week 4 Wandelweek 7-13 Mei

Extra evenement in de wandelweek is op 11 Mei om 19 uur. We gaan dan gezamenlijk wandelen door het bargerveen. Het word een route van 7-10 km, de planning is om er ongeveer 1,5 uur over te doen.  Als we weer terug zijn bij het kantoor van Belle Health gaan we afhankelijk van het weer buiten of in het cafe afsluiten met een kop koffie of thee met een plakje cake gebakken door de dames van WuppiePower ketting van ballonnen.

De kosten zijn € 0,- maar een donatie voor max tegen ms zou leuk zijn. (er staat een spaarpot in het kantoor van Belle Health)

Opgave ivm koffie/thee en cake via foodiebellehealth@gmail.com 

 

Waarom het bargerveen? Omdat we gewoon prachtig wonen vlakbij het bargerveen! En het alleen maar mooier wordt!

Het Bargerveen is het enige hoogveengebied in Nederland waar nog levend hoogveen voorkomt. Een gebied waar veenmossen over elkaar heen groeien en grote bulten vormen. Het groeit langzaam, gemiddeld 1 millimeter per jaar. Bij een laag van 6 meter veen kijk je dus eigenlijk naar 6000 jaar natuurlijke geschiedenis. Maar ook naar een van onze oudste nog bestaande ecosystemen Vasthouden van regenwater is hier van groot belang. Want de afgegraven grond eromheen ligt een heel stuk lager. Dus loopt het Bargerveen langzaam leeg, het grondwater sijpelt weg. Daardoor dreigt de grondwaterstand te laag te worden. Dan klinkt de veengrond in en kan het veenmos niet meer groeien. En kan er geen nieuw veen meer wordt gevormd. Om dat te voorkomen worden er 3 Bufferzones aangelegd. Gebieden met een hogere waterstand, bedoeld om wegstromend water op te vangen en te reguleren. Daarmee krijgt het grondwaterpeil tegendruk en kan het veenmos weer groeien.