Uiteten en nu?

Etentje

Een keer uiteten gaan in een restaurant is echt geen ramp, als je een afval doel hebt, want als je uiteten gaat kun je gewoon meegaan en ook nog wel wat eten! Je moet alleen even nadenken wat en hoeveel, maar vooral hoe belangrijk is mijn doel ten opzichte van het etentje!

Tips:

 Plan vooruit. Heb je een etentje in je agenda staan, bekijk dan het menu op internet en maak alvast een gezonde keuze.

 Kies voor of-of en niet en-en kies je voor een drankje wees strenger met je eten Kies je voor een voorafje? Dan geen nagerecht (koffie mag dan natuurlijk wel, maar dus niet het koekje/chocolaatje wat erbij zit).

 zorg dat je goed hebt ontbeten en neem een lichte lunch ga niet maaltijden overslaan maar kies voor iets lichts

 neem vlak voor je weg gaat een bakje skyr, magere yoghurt of kwark.

 Kies je een voorafje neem dan een lekkere heldere soep (zonder brood of salade) of salade

 Kies mager vlees of vis als hoofd gerecht

 Bestel aardappel of extra groente ipv patat

 Kies als nagerecht koffie/thee of fruit wil je echt een nagerecht heeft sorbetijs de voorkeur

 Kies pittig hier krijg je eerder een voldaan gevoel van

 je bord hoeft niet leeg, houd dezelfde porties als thuis aan

 neem kleine hapjes en leg af en toe je bestek neer kauw 15 keer op een hap, eet bewust

 eet rustig en proef goed, eet bewust  maak een flinke wandeling extra die dag

 Drink met mate 1 a 2 glazen. Alcohol tikt aan in kilocalorieën maar zorgt er ook voor dat je verleidingen minder goed kan weer staan. Als de avond vordert en de gezelligheid toeneemt, worden de glazen wijn steeds voller geschonken. Door water te drinken, voorkom je ook uitdroging en een kater Drink veel water. Als de avond vordert en de gezelligheid toeneemt, worden de glazen wijn steeds voller geschonken. Door water te drinken, voorkom je uitdroging en een kater

 Richt je vooral op de groenten en salades. Probeer de wok groenten of gestoomde gerechten in plaats van het brood met kruidenboter.

Keuzes voor het hoofdgerecht:

De strategie is om te bedenken hoe het eten is klaargemaakt en wat erbij zit. En niet zozeer welk voedsel het precies is. Lees goed de beschrijvingen om een idee te krijgen hoe en met wat het voedsel is bereid. Blijf uit de buurt van de volgende woorden:

 Gefrituurd, crispy, crunchy, beboterd, creamy, cheesy, gebakken.

Kies iets in deze richting:

 Gekookt, gepocheerd, gegrild, gestoomd, au jus, florentne (betekend meestal met spinazie), primavera (betekend meestal met groente)

Als iets met jus of een zware saus (mayonaise, aioli, romige sauzen) wordt geserveerd, vraag dan of ze de saus weg willen laten. Hetzelfde geldt voor dressings en boter. Of vraag of het apart geserveerd kan worden (dus niet allemaal op jouw bord) zodat je wat meer controle kan hebben over de porties die je eet.

Zie je ergens op het menu fruit of groente staan? Bestel ze! (Zolang ze niet vol met extra vet en suiker zitten). Dit is een goede manier om vezels, vitaminen en mineralen binnen te krijgen.