Maag- darmklachten tijdens sport

Belangrijk test nooit iets nieuws tijdens een wedstrijd, maar test het tijdens een training op dezelfde manier als je bij je wedstrijd zou doen.

Wanneer de oorzaak van de klacht achterhaald wordt kun je de klachten verminderen/oplossen. Het vinden van de oorzaak is zeer complex, want iedereen is en reageert anders en het kan dus soms even tijd en discipline kosten. Het vraagt namelijk ook veel inzicht en kennis van de sporter om samen achter de oorzaak te komen. Ik zal u hierin graag begeleiden, want wie wil nu niet sporten zonder ongemakken!

Veel voorkomende oorzaken zijn uitdroging en te laat/verkeerd eten, dit kunnen we met de impedantieweging en het basisweekmenu al grotendeels meenemen.

 Door uitdroging kan je spijsvertering en maagontleding verstoord raken, doordat je te weinig bloed/vocht hebt en door het sporten nog weer extra vocht gebruikt. Tijdens sport vocht/water aanvullen elk kwartier 150-250 ml lauw water. Je lichaam kan per uur maar maximaal 1 liter verwerken, in gedeeltes. Bij een hardlooptraining op normale intensiviteit, van een uur met een normale tempratuur verbruikt je lichaam al gemiddeld 1,5 liter vocht dus zorg vooraf dat je qua vocht al goed zit, vul aan tijdens een training en vul de 2 uur na een training ook goed aan. Test vocht verlies: geen ideeën hoeveel vocht je verliest en toch nieuwsgierig? Ga exact voor je training op de weegschaal, drink en plas niet tijdens de training, weeg direct na de training nog een keer. Het verschil in gewicht is je vochtverlies dus zoveel zou je weer aan moeten vullen. Tip weeg niet met teveel kleding hier gaat het vocht/zweet in gaat zitten waardoor je een vertekend beeld kunt krijgen!

Het tijdstip van eten. Tijdens actief sporten gaat er meer bloed naar je spieren met als gevolg dat er minder bloed naar je maagdarmkanaal en de spijsverteringsorganen gaan, dus dit systeem gaat minder effectief aan het werk. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk voedselrestanten in je maagdarmkanaal te hebben voor het sporten. Gemiddeld genomen is de laatst lichte verteerbare maaltijd 2-3 uur voor het sporten aanbevolen.

Verkeerd eten

Gasvormende slecht verteerbare voedingsmiddelen de omschrijving zegt het al moeilijk verteerbaar en vormen gassen dit kunnen ook gezonde voedingsmiddelen zijn maar niet binnen 24 uur voor het sporten.

Gasvormende voedingsmiddelen zijn: koolsoorten, spruiten, prei, uien en knoflook, paprika, pittige kruiden/pepers (capsaïcine) peulvruchten, koolzuurhoudende dranken en bier, kauwgom

Slecht verteerbaar zijn: asperges, bleekselderij, zuurkool, champignons, noten, taai draderig vlees, citrusfruit, gedroogde vruchten, kokosproducten, zeer vette voedingsmiddelen.