Perfecte start! Groepscursus

De groepscursus is volop bezig maar ook het gratis traject “Lekker bealngrijk” loopt nog tot het eind van het jaar, dus uiteraard combineren we deze mooie trajecten en staan er 2 recepten in het weekmenu!Wil jij ze ook maken? Een tag @bellehealth met foto van jou gemaakte recept en hoe hij in de smaak viel vinden we altijd erg leuk! Hieronder de recepten:

Chili-chipjesschotel

Hoofdgerecht met peulvruchten (vlees of vega), 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 300 gram mager rundergehakt of vegagehakt
  • 2 gele paprika’s
  • 1 grote winterpeen (á 400 gram)
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 blik gepelde tomaten (á 400 gram)
  • 1 blik kidneybonen (á 200 gram, uitgelekt)
  • 1 blik zwarte bonen (á 200 gram, uitgelekt)
  • 1 klein blikje mais
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnpoeder
  • 50 gram tortillachips naturel
  • 4 eetlepels geraspte 30+ kaas

 

Bereiden:

  • Pel en snipper 1 ui en 3 teentjes knoflook. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook.
  • Voeg 300 gram (vega)gehakt toe en bak dit rul.
  • Maak de paprika’s en winterpeen schoon en snijdt in stukjes. Fruit deze mee met het gehakt.
  • Voeg 1 blik gepelde tomaten toe, de 2 blikken bonen en 1 klein blikje mais.
  • Maak de chili op smaak met 1 theelepel chilipoeder en 1 theelepel gemalen komijnpoeder en eventueel zout en peper.
  • Doe het deksel op de pan en laat de chili ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Doe de chili, als deze klaar is, in een grote ovenschaal. Bedek de chili met de tortillachips. Strooi hierover de geraspte kaas.
  • Snijdt als laatste een rode puntpaprika in ringen en verdeel deze over de schotel. Bak de ovenschotel 20 minuten goudbruin in het midden van de oven.

 

Varieëren met groente:

Dit gerecht is ideaal om restjes groenten in te verwerken. Die stoof je gewoon mee. Bijvoorbeeld bleekselderij of prei.

Tip:

Chili hoort licht pittig te zijn. Maar hoe pittig je hem lekker vindt is een kwestie van uitproberen. Om er zeker van te zijn dat hij niet te heet wordt kun je de helft van de chilipoeder toevoegen, voordat je de chili laat stoven. Hierna proef je hem en kun je hem, indien gewenst, pittiger maken door meer chilipoeder toe te voegen.

 

Voedingswaarde*:

Per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolhydr. (g)  Vezels (g)  Zout (g)
510 20,2 6,9 30,0 43,3 16,9 2,0

 

 

Kipsalon

Hoofdgerecht met vlees, 4 personen

De traditionale kapsalon is een fastfoodgerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma of döner, afgetopt met Goudse kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. Vaak wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal. Wij bedachten een gezondere variant met pittige kip, aardappelen in schil en zelfgemaakte knoflooksaus. Deze versie is simpel te maken, een stuk gezonder en valt door de bekende ingrediënten bij velen in de smaak.

Ingrediënten:

  • 400 gram kipfilet
  • 800 gram krieltjes
  • ½ krop ijsbergsla
  • 1 komkommer
  • 4 tomaten
  • 1 teen knoflook
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 4 eetlepels geraspte kaas
  • 2 eetlepels olie
  • 8 eetlepels magere kwark

 

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de krieltjes in vieren (schillen hoeft niet!), kook ze in 7 minuten gaar en giet ze af.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de gekookte krieltjes over de bodem van de schaal.
  • Snijd de kipfilet in blokjes en breng de kip op smaak met de paprikapoeder en het chilipoeder. Bak de kip in de olie in ongeveer 5 minuten bruin en gaar. Verdeel de kip over de krieltjes.
  • Verdeel de geraspte kaas over de kip in de ovenschaal en zet de schaal 10-15 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.
  • Snijd ondertussen de ijsbergsla in reepjes en de komkommer en tomaten in kleine stukjes.
  • Pel de knoflookteen en pers deze uit. Meng de geperste knoflook met de magere kwark en breng op smaak met peper en paprikapoeder.
  • Haal de schaal uit de oven, verdeel hier de sla, komkommer en tomaten over en maak het af met de knoflooksaus.

 

Voedingswaarde*:

Per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolhydr. (g) Vezels (g) Zout (g)
422 12,1 3,8 33,5 42,1 5,3 0,4