sfeerimpressie Is taal jaun ding! letterlunch 2020

Kom in actie tegen laaggeletterheid 


In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer, mobiele telefoon. In de gemeente Emmen gaat het om 13% van de volwassenen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen.Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam,minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van maandag 7 tot en met zondag 13 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering). De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. 

Samen met taalpunten gemeente Emmen, bibliotheek Klazienaveen, Esdal college Klazienaveen doet Belle Health ook mee aan de Week van Lezen en Schrijven. Op woensdag 9 september was onze letterlunch, na het vorige succes van vorig jaar, dit jaar aangepast aan de corona richtlijnen. Tijdens de lunch komen inwoners, vrijwilligers en professionals samen en genieten van een gezonde lunch en een educatief programma, dit alles om aandacht te vragen voor taal.

Op zaterdag 12 september was de boekenmarkt met als thema positieve gezondheid. Dit ter vervanging van de sportmarkt. Dit alles ook weer in het kader van lezen en schrijven, want 28% van Nederland heeft beperkte gezondheidsvaardigheden.