Gezonde huiskamer

Gezonde huiskamer in Emmen

Leefstijlcheck in De Gezonde Huiskamer

De ‘Gezonde Huiskamer’, is dé plek voor een gratis leefstijlcheck, gesprekken over een (gezonde) levensstijl en voor inspiratie om je gezondheid in kleine stappen te verbeteren. Doordat de Gezonde Huiskamer op wielen staat is, worden inwoners van plattelandsgebieden en buitenwijken van steden makkelijker bereikt. In de Gezonde Huiskamer doe je een leefstijlcheck  waarbij een leefstijladviseur onder andere je BMI berekent en je knijpkracht in kaart brengt. De test duurt ongeveer 15 a 20 minuten.


HeaLIQs4Cities
HeaLIQs4Cities brengt gezondheidseducatie naar de inwoners van Noord-Nederland door de interactie tussen hen en de academische wereld, het MKB in de gezondheidszorg en de overheid te stimuleren. Vorig jaar stond de gezondste huiskamer van Nederland tijdens de Healthy Ageing Week in oktober op de Grote Markt, in Groningen. Ruim 350 inwoners deden een leefstijlcheck. Dit najaar gaat de Gezonde Huiskamer de weg op, per bus. HeaLIQs is een project vanuit de organisatie EIT Health dat zowel in Groningen als in Portugal plaatsvindt.

Buurtprogramma
In de Gezonde Huiskamer  vind je leefstijlchecks, innovatieve producten van MKB-bedrijven en is er een buurtprogramma. Terwijl in 2018 de Gezonde Huiskamer werd uitgestald bij grote sportevents, bijvoorbeeld de 4mijl, trekt de Gezonde Huiskamer nu juist de provincie in.
Dit jaar ligt er een sterkere focus op het bevorderen van een gezonde leefomgeving zodat goede gewoonten worden gestimuleerd

Daarvoor gaan we samen met inwoners en wetenschappers onderzoeken hoe gezond de dorpen of wijken eigenlijk zijn? En welke plekken in het dorp of wijk zorgen er juist voor dat inwoners zich goed en fit voelen? En welke niet? Om dat in kaart te brengen kunnen inwoners in de bus op een grote kaart van hun dorp of wijk aangeven welke plekken wel of niet bijdragen aan hun fitheid. Denk aan het groene park waar lekker gewandeld kan worden, het buurthuis waar je koffie drinkt met je wijk-of buurtgenoten, supermarkten met veel groente en fruit en veilige wandelpaden en oversteekplaatsen. Of misschien is er juist veel verkeer met veel vieze uitlaatgassen, zijn wandelpaden slecht verlicht, zijn er veel eenzame mensen of is er geen huisarts meer in het dorp.

Resultaten delen
Samen met mensen uit het wijk of dorp organiseren wordt vervolgens een bijeenkomst  georganiseerd waarin we de belangrijkste resultaten van de leefstijlschecks en de gezonde en ongezonde plekken op de kaart bespreken en samen plannen maken om ervoor te zorgen dat de wijk of dorp gezonder wordt.

Na een bezoek van de Gezonde Huiskamer weet je dus niet alleen hoe gezond je zelf bent en wat je kunt doen om gezonder te worden en te blijven. Ook weet je hoe gezond je buurt of dorp is en met welke plannen / acties het dorp of de wijk een stukje gezonder kan worden.

Meer informatie
Kijk op:  https://www.healiqs4cities.eu/

Projectpartners
UMCG, Gemeente Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health, RUG, HANNN

Wil jij weten waar de huiskamer staat? Kijk dan in de agenda!